VERGİ CEZASININ İPTALİ DAVASI

vergi cezasının iptali davası

İptal davaları, kesin ve yürütülmesi gereken icrai işlemler hakkında açılabilir. Davanın açılması ile mahkeme karar verene kadar verginin tahakkuku ertelenmektedir.

DAVANIN GÖRÜLECEĞİ MAHKEME

Vergi uyuşmazlıklarının spesifik özelliklerinin bulunması sebebiyle, idare mahkemeleri bunların çözümlenmesinde bekleneni verememektedir. Türkiye’de vergi uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla bağımsız vergi yargısı sistemi kurulmuştur. Mamafih vergi işlemleri hakkında iptal davalarında görevli mahkeme vergi mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise işlemi yapan vergi dairesinin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir. Bu vergi davasının konusunu vergi işlemleri teşkil eder. Zira eylemlerin iptali söz konusu olamaz.

DAVANIN TARAFLARI

Davanın tarafları, işlemin iptali talebinde bulunan davacı ve dava konusu işlemi gerçekleştiren davalı vergi dairesidir. İYUK m.7 gereği, ceza ihbarnamesine karşı açılan davalarda tebliğden itibaren 30 günlük dava açma süresi bulunmaktadır.

MAHKEME KARARININ ETKİLERİ

Yargılama işlemleri sonucunda verilecek karar mükellefin lehine ya da aleyhine olacaktır. Verilen karar vergi mükellefinin lehine ise vergi ve cezası ödenmez. Eğer mükellefin aleyhine karar verilir ise tahakkuk aşamasındaki vergiler bakımından vergi tahakkuku anlamına gelir. Bu durumda mahkeme kararı vergi dairesine gönderilir. Vergi dairesi de vergi tahakkukunu ihbarname ile mükellefe bildirir. Fakat bu verginin kesinleştiği anlamına gelmez. Zira bunun için kanun yolunun tüketilmesi gereklidir.

Yazılarımız özet niteliğinde olup bilgi karmaşalarını önlemek saikiyle yayımlanmaktadır. Davalarınız hakkında uzman bir avukata danışmanız tavsiye edilmektedir.

Avukat Murat AKBAŞ

 Mail> bilgi@avukatmuratakbas.com

İSTANBUL

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok

close

Güncel Yazılara Abone Ol

Merhaba