İstirdat Davası Nedir ve Nasıl Açılır?
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler
İstirdat Davası Nedir?
İstirdat davası, bir kimsenin aleyhine başlatılmış olan icra takibine itiraz edilmediği veya itirazın reddedilmesinden kaynaklı, kişinin borçlu olmadığı parayı ödemek zorunda kaldığı durumlarda, ödediği parayı geri alabilmesine imkân tanıyan dava türüdür.
İstirdat Davasının Koşulları
- Borç olmayan para ödenmiş olmalıdır.
- Para, icra tehdidi altında, yani kesinleşmiş bir takip dolayısıyla ödenmiş olmalıdır.
- Ödenmiş olan paranın maddi hukuk bakımından geri istenmesi mümkün olmalıdır.
- Dava, paranın icra dairesine ödenmesi tarihinden itibaren 1 yıllık hak düşürücü süre içinde açılmalıdır.
İstirdat Davasında Zamanaşımı
Hak düşürücü sürenin dolması ile istirdat davası açılamaz. İstirdat davası paranın icra dairesine ödenmesi anından başlayarak 1 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Hak düşürücü süre, belirlenen sürenin geçmesi ile hakkın kullanılamayacağını ifade eder. Dava açma hakkını kaybeden kişi dava başvurusunda bulunsa bile hâkim hak düşürücü süreyi resen dikkate almalı ve usulden ret vermelidir. Dava talebi ret edilen borçlu, İcra İflas Kanunu m.67/3 hükmü uyarınca yazılı itirazın iptali süresini geçiren alacaklının umumi hükümler dairesinde alacağını dava etmek hakkı saklıdır.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğu için istirdat davaları da bu mahkemede görülür.
Yetkili mahkeme ise icra takibinin yapıldığı yer veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
Yazılarımız özet niteliğinde olup bilgi karmaşalarını önlemek saikiyle yayımlanmaktadır. Davalarınız hakkında uzman bir avukata danışmanız tavsiye edilir.
Avukat Murat AKBAŞ
İSTANBUL