Cebir Suçunun Koşulları ve Cezası
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler
Cebir Nedir?
Cebir, bir kimseye karşı, bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına izin vermesi amacıyla fiziki güç kullanılmasıdır.
Cebir Suçunun Faili Bakımından
Cebir suçu, suç tipinde fail bakımından özellik göstermediği için genel bir suçtur. Herkes bu suçun faili olabilir. Kamu görevlileri de cebir suçunun faili olabilirler. Kamu görevlisi, görevi gereği kullanma yetkisinin bulunduğu araç ve gereçleri cebir suçunda kullanırsa TCK m.266/1 uyarınca cezası arttırılarak verilir.
Cebir Suçunun Mağduru Bakımından
Mağdur bakımından özel bir durum aranmamıştır. Herkes bu suçun mağduru olabilir. Tehdit suçunun aksine hukuken geçerli bir iradeye sahip olmayanlarda cebir suçunun mağduru olabilir. Tüzel kişiler bu suçun mağduru olamazlar, suçtan zarar göreni olabilirler
Cebir Suçunun Koşulları
Suçun hareket öğesini, bir kişiye karşı uygulanan cebir oluşturmaktadır. Cebre maruz kalan kişi, cebrin doğurduğu acının etkisiyle belli bir davranışta bulunmaya zorlanmaktadır. Cebrin nasıl uygulandığı, suçun oluşması bakımından önemli olmadığı için serbest hareketli bir suçtur. Mağdura yönelik cebrin uygulanması ile suç tamamlanır. Bu bakımdan failin amacına ulaşıp ulaşamadığı önemli değildir. Nihayetinde cebirle elde edilmek istenen amaç ile cebir teşkil eden hareketler arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.
Cebir Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanunu m.108 uyarınca, bir şeyi yapması veya yapmaması ya da kendisinin yapmasına müsaade etmesi için bir kişiye karşı cebir kullanılması halinde, kasten yaralama suçundan verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılarak hükmolunur.
Kasten yaralama suçu hakkında verilecek olan ceza 1/3 ila 1/2 oranında arttırılarak verilir.
Yazılarımız özet niteliğinde olup bilgi karmaşalarını önlemek saikiyle yayımlanmaktadır. Davalarınız hakkında uzman bir avukata danışmanız tavsiye edilmektedir.
Avukat Murat AKBAŞ
Mail > bilgi@avukatmuratakbas.com
İSTANBUL