Uzaktan Çalışmada Hak ve Sorumluluklar

  1. Uzaktan çalışma, yaşadığımız ülkede yeni gelişme göstermekte olan çalışma şekillerinden bir tanesidir. Özellikle Covid – 19 Pandemisi sürecinde tercih edilen bir çalışma şekli olmuştur.

İçindekiler

Uzaktan Çalışma Nedir?

Uzaktan çalışma, işçinin işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

Uzaktan Çalışmada İşçi Hakları

Uzaktan çalışmada işçiyle, geçerli bir neden olmadıkça, sadece iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçi arasında farklı işlem yapılamaz. İş Kanunu uyarınca, işverene bağlı olarak işyerinde iş gören işçi ile yine işverene bağlı olup da işyeri dışında ev veya başka yerlerde iş gören işçi arasında fark yoktur. Dolayısıyla uzaktan çalışan işçi, işyerinde çalışan işçi ile aynı temel haklara sahiptir.

Uzaktan Çalışmada İşverenin Sorumluluğu

4857 sayılı İş Kanunu m. 14 uyarınca uzaktan çalışmada işveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı donanım ile ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.

Kanun hükmünden de anlaşıldığı üzere, uzaktan çalışma uygulaması, işverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini oradan kaldırmıyor. Sadece bir daraltma söz konusudur. Çalışan, iş sağlığı bakımından gerekli olan dönemsel muayeneye tabidir.

İş Kanunu madde 14’te her ne kadar uzaktan çalışma hakkında yönetmelik çıkarılacağı belirtilmişse de henüz bir düzenleme söz konusu değildir.

Uzaktan Çalışma Halinde Yaşanacak Olası Problemler

  1. Donanım ve altyapı problemi, ev, kafe ve benzeri mekânlarda bu sıkıntıyla karşılaşılabilmektedir. Bilgisayar güvenlik problemi, ses problemi veya internet kalitesinde yaşanan problemler verimliliği düşürmektedir.
  2. Odaklanma problemi, günlük zaman dilimlerinde dinlenme, uyku ve diğer kişisel ihtiyaçların giderildiği mekânlarda çalışmak odaklanma problemi yaşatabilir.
  3. Motivasyon düşüklüğü, ekseriyet ile yaşanan problemdir. Büro veya ofiste çalışmak daha fazla sosyalleşme anlamına gelmektedir. Home ofis çalışma tarzı, sosyalleşmeyi azalttığı için moral kaybına sebep olabilmektedir.
  4. İletişim problemi, uzaktan çalışma çalışanları ofiste oldukları gibi hemen sorularının cevaplarının bulamayabilirler.
  5. Zaman farkı problemi, özellikle farklı kıtalar arasında çalışanlar boylam farkından dolayı mesai saatlerinde problem yaşayabilmektedirler.

Yazılarımız özet bilgi niteliğinde olup bilgi karmaşalarını engellemek saikiyle yayımlanmaktadır. Davalarınız hakkında uzman bir avukata danışmanız tavsiye edilir.

Avukat Murat AKBAŞ

Mail > bilgi@avukatmuratakbas.com

İSTANBUL

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başka Yazı Yok

close

Güncel Yazılara Abone Ol

Merhaba